Stesasnails derde in de krakercompetitie

Na weken en ettelijke uren ploeteren is de Krakercompetitie, de zoekwedstrijd op internet, nu afgelopen na een bloedstollende finale!

Vanmiddag van 16 tot 17 uur mochten we ons nog op 5 vragen storten, waarvan we er uiteindelijk 4 goed hadden. Dit bleek net niet genoeg, zoals de uitslag laat zien:

Onze kraakmascotte was ook weer van de partij:

Dit is de vraag waar we het juiste antwoord niet van hadden ingeleverd:

Door de eeuwen heen is Dante’s Divina Commedia door de Katholieke Kerk met argusogen bekeken. In 1581 kwam het in Portugal tot een verbod. In ons land werd lezing van het werk in de jaren 1930 aan katholieke lezers wel toegestaan, maar dan wel bij voorkeur in een vertaling van katholieke signatuur. Van zulke vertalingen in het Nederlands bestonden er diverse. Vraag: in welk jaar werd de auteur — van huis uit katholiek — van de eerste van deze vertalingen geboren?

Mogelijke antwoorden:

A. 1814
B. 1821
C. 1825
D. 1831
E. 1836
F. 1843
G. 1861

(succes! :-)

6 gedachten over “Stesasnails derde in de krakercompetitie

 1. jpk

  Ik weet niet precies wat de spelregels voor het beantwoorden van deze vraag zijn, maar mijn antwoord zou zijn: 1836: Joan Bohl J. Gzn (1836-1908).

  Uitgevoerde stappen:
  (1) In catalogus van UB Amsterdam (http://visscher.ic.uva.nl:8080/IMPLAND=N/SRT=RLV/LNG=NE//DB=1/) zoeken naar: (alle woorden) ‘dante goddelijke’, resultaten gesorteerd op jaar. De oudste uitgave die je dan tegenkomt is uit 1876, de vertaler daarvan is die Joan Bohl.
  (2) Googlen op zijn naam levert o.a. deze pagina op: http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=bohl001. Bij zijn publicaties staan rooms klinkende titels. Dus ik zou denkden dat hij de gezochte vertaler is.

  Reageren
 2. jpk

  [ilse:2] Werkt het zo dat bij twee antwoorden die op zich allebei goed zijn die met de beste onderbouwing wint?

  Reageren
 3. ilse

  [jpk:3] In principe is er maar 1 antwoord goed en moet daarbewijs voor te vinden zijn, maar als er een fout is gemaakt en een ander antwoord ook bewezen kan worden, komt het wel voor dat meerdere antwoorden goed worden gerekend.

  Reageren
 4. jpk

  Nee, ik bedoel: als deelnemer 1 en deelnemer 2 allebei hetzelfde (goede) antwoord geven, maar het antwoord van deelnemer 1 heeft een uitgebreidere onderbouwing dan dat van deelnemer 2, wint deelnemer 1 dan?

  Reageren
 5. ilse

  De spelregels zijn dat je alle openbare zoekmethodes op internet mag gebruiken.

  Wat ik bij jouw antwoord nog zou hebben gedaan is ergens een bron vinden die nogmaals aangeeft dat die Bohl echt de eerste vertaling was, èn van huis uit katholiek.

  Reageren
 6. ilse

  [jpk:5] Ah zo. Onderbouwingen worden in principe nooit gevraagd, als je het goede antwoord gegokt hebt is het ook goed. Pas als je een antwoord hebt gegeven dat volgens jou óók goed is, is de onderbouwing van belang. Verder was bij de finale de tijd van inleveren belangrijk, dat zou doorslaggevend zijn geweest mochten er meer mensen zijn met het hoogste aantal vragen goed.

  Wij hadden dus een kans gehad als alle vragen goed waren (kwestie van secondes)!

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.