Probleem met portrait foto’s van de Milestone

Snel een foto kunnen uploaden is een van de leuke eigenschappen van een smartphone. Zo kun je snel je nieuwe crosstrainer aan je tweeps op Twitter laten zien, bijvoorbeeld.

Liggend portretEen tijdje geleden ontdekte ik dat afbeeldingen in staand formaat (portrait) gemaakt met mijn Milestone niet altijd goed overkomen na het uploaden. Liggend formaat gaat altijd goed, maar portrait afbeeldingen verschijnen liggend op sites als FacebookTwitpic en Mobypicture (bij deze laatste zie je bij de nieuwste foto hoe het mis gaat).

Mijn eerste gedachte was dat ik mijn camera niet goed vast heb gehouden bij het maken van de foto. Bij het kantelen wisselt het toestel van orientatie, misschien hield ik hem niet rechtop genoeg. Maar na wat testjes bleek dat het niet aan de stand van de camera lag. In de media gallery zag ik de afbeelding steeds keurig rechtop en ook na het overzetten van het bestand naar mijn computer bleef het een staande afbeelding.

Tijd voor wat meer tests: de Canon erbij gepakt voor vergelijkingsmateriaal. Het verschil tussen jpg bestanden van dit toestel en mijn telefoon is snel duidelijk. Mijn toestel slaat de breedte en hoogte van een afbeelding altijd op als landscape (liggend) formaat. Daarbij wordt informatie over de orientatie (staand of liggend) opgeslagen in de exif informatie. Bij de Canon is de foto fysiek gedraaid, de breedte is kleiner dan de hoogte, zodat over de orientatie niets meer in de exif informatie vermeld hoeft te worden. De eerder genoemde sites gebruiken exif informatie niet bij het weergeven van afbeeldingen en dus telt alleen de breedte en hoogte bij het weergeven.

Opgelost! Zou je denken. Maar helaas heeft mijn telefoon geen optie “Draai de afbeelding en sla niets op in de exif informatie”. Wel kun je een filter toepassen of de afbeelding bijsnijden en opnieuw opslaan, waarmee de breedte en hoogte zijn bepaald aan de hand van de selectie. Maar het is wat omslachtig om dat bij elke foto te moeten doen, dus ben ik op zoek naar een makkelijkere manier. Als iemand tips of apps weet die me bij dit probleem kunnen helpen, hoor ik het graag!

Update: Na de update naar Android 2.1 dacht ik even dat het probleem was opgelost, maar dit bleek niet het geval. Wel ben ik er nu achter dat de applicatie “Vignette” afbeeldingen opslaat zonder de “draai dit 90° CCW” in de exif. Met foto’s gemaakt via deze app, zie je dus op je Milestone precies wat je gaat uploaden.

Een gedachte over “Probleem met portrait foto’s van de Milestone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.