Ziek

Waarschuwing: dit is geen vrolijk bericht over een fijne vakantie of een poging mijn weblog nieuw leven in te blazen, zoals in vorige berichten hier. Sterker nog, dit is een heel naar bericht over mijn ziek zijn, om te proberen de mensen die we op een andere manier nog niet hebben bereikt, te laten weten hoe het met mij gaat.

Sinds halverwege juli ben ik ziek. Ik bleef thuis van mijn werk omdat ik hele nare buikkrampen had. Toen het steeds slechter ging en ik begin augustus zelfs geen eten meer binnen kon houden heb ik me gemeld bij de spoedeisende hulp van het ziekenhuis.

Het vermoeden was eerst dat littekenweefsel mijn darmen verstopte (dit komt vaker voor bij mensen met de ziekte van Crohn zoals ik), maar op de operatietafel zagen ze iets anders. Het bleek om een tumor te gaan die mijn darmen blokkeert. Er is toen een dunne darm stoma aangelegd zodat de darmen ontlast worden en er zijn biopten genomen om het weefsel te kunnen onderzoeken. De biopten toonden helaas aan dat het om een kwaadaardige tumor gaat, ik bleek darmkanker te hebben. Omdat het aantal uitzaaiingen beperkt leek te zijn, kwam ik in aanmerking voor de enige nog mogelijke ingreep in mijn geval: een hele heftige HIPEC operatie waarbij ze de tumor, aangedaan buikvlies en andere uitzaaiingen zoveel mogelijk verwijderen, om vervolgens de buik te spoelen met chemotherapie.

Helaas bleek op de operatietafel dat de uitzaaiingen zich zo duidelijk hadden uitgebreid dat opereren geen zin had. Er had zich vocht opgehoopt in mijn buik wat ze weggehaald hebben, maar verder konden ze niets doen. Mijn kanker is helaas niet te genezen. Wat nu nog overblijft als behandeling voor mijn kanker is palliatief, wat wil zeggen dat het erop gericht is mij nog extra tijd te geven en die zo prettig mogelijk door te laten brengen.

Het is heel heftig wat mij is overkomen en ik ben nog volop bezig het te proberen te begrijpen en te accepteren. Hierbij heb ik ontzettend veel steun aan Nanne, die elke dag bij mij in het ziekenhuis is, ik zou niet weten wat ik zonder hem zou moeten! Ook krijg ik veel kaartjes, berichtjes en andere steun van familie, collega’s en vrienden wat heel veel met me doet. Ook de steun die Nanne krijgt is heel erg fijn. Bedankt hiervoor iedereen!

Zoals ik al schreef is dit bericht bedoeld om kort te vertellen wat me is overkomen. Mocht je nog iets meer willen weten dan kun je het beste contact met Nanne opnemen.

Edit: ik schreef hier een vervolg op dit verhaal.

Nanne in de rolstoel

Even de rollen omgedraaid in het UMCG :-)

9 gedachten over “Ziek

 1. gea

  Lieve Ilse, wat moedig van je om dit te publiceren.
  Wens jou en Nanne heel veel liefs en sterkte toe en hoop dat de tijd die jullie nog samen gegund is, vol liefde, maar vooral ook vrij van pijn, zullen mogen beleven.

  Reageren
  1. Sari bruining

   Lieve Nanne en Ilse, ik las het bericht wat Ilse geschreven heeft over haar ziekte.
   Het is verschrikkelijk wat jullie overkomt. Ik wil toch zeggen dat ik diepe bewondering heb voor de moed enz .zoals jullie hier mee omgaan.ik wil jullie dan ook veel sterkte toewensen.gelukkig dat jullie steun bij elkaar hebben.liefs,Sari

   Reageren
 2. Fam Spijker

  Wat ontzettend heftig en niet te bevatten! Geen woorden voor.
  We denken aan jou en Nanne. Heel veel sterkte!!
  Liefs de fam spijker uit arnhem

  Reageren
 3. Agnes Wilzing

  Hey lieve nicht en neef,

  Toen ik het bericht over jou kreeg van mijn moeder ben ik even heel heel boos geweest. Waarom wordt onze familie niet een keer met rust gelaten!

  Ik vind het, net als Gea, zo ontzettend moedig en krachtig zoals jullie er mee omgaan. Die foto laat zien dat jullie nog de vreugde uit het leven halen. Petje af!
  Ik wens jullie de komende tijd heel veel sterkte en liefde met elkaar!
  Liefs, Agnes

  Reageren
 4. Marja

  Dag Ilse,
  Wat jij door moet maken, is niet te bevatten. Ik probeer het me voor te stellen, te voelen en dan komt het al zoo hard binnen. Eigenlijk geen woorden voor en toch probeer ik ze te vinden.

  Bedankt voor het delen op jouw rustige en lieve wijze. Ik wens jou en Nanne heel veel sterkte toe.
  Liefs Marja

  Reageren
 5. Marianne Fry

  Lieve Ilse,
  Sinds je opname zijn jij en Nanne elke dag in onze gedachten. We zijn ondersteboven van het nieuws. Het was voor mij persoonlijk goed hierboven de details te lezen die ik nog niet kende; dank je wel voor je moedige schrijven.

  Aan jou en Nanne en jullie familie wensen we oneindig veel liefde en moed.

  We houden contact met Nanne.

  De Fry’s

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.